Povratak na početnu

Četiri člana projektnog tima uspješno su sudjelovala na SETAC kongresu u Helsinkiju od 26. do 30. svibnja s četiri priopćenja: tri usmena priopćenja i jednim posterom.

Članovi projektnog tima predstavili su istraživanja provedena u sklopu projekta DEFENSoil.

U sklopu usmenog priopćenja “Biochemical biomarkers opposite effects - characteristics, meaning and methods for proofing” iznijeli su se rezultati vlastitih istraživanja u kojima je opažen suprotni učinak biokemijskih biomarkera te metode dokazivanja fenomena koji ne prate klasični doza-odgovor model. U usmenom priopćenju “Efflux pump activity in Enchytraeidae” prikazali su se rezultati istraživanja u kojima je dokazano postojanje MXR-proteina u enhitreida kao biomarkera izloženosti organizama ksenobioticima. U sklopu izlaganja “Earthworm avoidance behavior quantification using artificial neural networks” predstavio se sustav za kontinuirano praćenje gujavica izravno u tlu temeljen na umjetnoj neuralnoj mreži.

Posterom “A low cost, real-time measurements of CO2 uptake/emission as an early indicator of exposure to xenobiotics in plants and animals” predstavila se funkcionalnost uređaja ResTox razvijenog u sklopu projekta DEFENSoil. Prikazali su se rezultati istraživanja u kojima je izmjena CO2 (respiracija i/ili fotosinteza) korištena kao rani pokazatelj izloženosti ksenobioticima u gujavica i vodenih leća.